Pure Nature

We gaan voor puur natuur op een (h)eerlijke manier. We werken aan de import van enkele pure producten, in eerste instantie uit Papua, die een meerwaarde bieden voor de gezondheid van de mens. Zo hopen we op termijn Buah Merah Olie of Red Fruit Oil uit Papua beschikbaar te stellen. Dit is olie afkomstig van een vrucht, uniek in zijn soort, met sterke antioxidanteigenschappen, rijk aan caroteen en tocoferol. Een ander product met eveneens antioxidanteigenschappen en met een rijk verleden, is cacao. We zijn in volle voorbereiding voor de import van biologische cacao met een fair tradekarakter. Sommige cacaoprojecten werken al biologisch maar zijn nog niet gecertifieerd, anderen hebben nog een langere weg af te leggen.

In samenwerking met Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) streven we naar een verfijnde smaak, via consultancy en training. Als de kwaliteit van de bonen verbetert, krijgen de boeren betere prijzen. Dit draagt bij tot een menswaardiger bestaan. Om onze ecologische voetafdruk te verminderen, zullen we ook op zoek gaan naar groen transport. Dit zal nog een hele uitdaging zijn. In afwachting daarvan zullen we het transport compenseren door financiële bijdragen te leveren aan projecten die de CO2 verminderen.

Het doel van Pure Nature is de mens (opnieuw) kennis te laten maken met producten, rechtstreeks afkomstig uit de natuur die een helende werking hebben op mens en omgeving. Het Pure Nature project kadert grotendeels in het nastreven van de millennium doelstellingen.

Ons project van Pure Nature is ontstaan vanuit de buitenlandse ervaringen van de oprichter van GHA. Het Pure Nature project zal om zuivere, biologische producten vanuit het buitenland importeren die daar hun werking al hebben bewezen. Het gaat in eerste instantie over olie, geëxtraheerd uit fruit of bladeren die verschillende toepassingen kent, die niet chemisch bewerkt is. Maar ook de import van andere producten zal in deze visie passen. Maar first things first…

Door de import van deze producten willen arme boeren uit het Zuiden helpen een beter inkomen te genereren (fairtrade) en de biodiversiteit te verbeteren. Ons engagement gaat verder dan de aankoop van de producten.

  • We hebben rechtstreeks contact met boeren en organisaties ter plaatse om deze samenwerking mogelijk te maken.
  • Ons sociaal engagement richt zich op onderhandelingen met organisaties die landbouw mogelijk maken via voedselbosprojecten (link invoeren), zodat er een symbiose wordt bereikt en de natuur niet degradeert.
  • Door middel van trainingen en workshops trachten we de kennis van de boeren hierin te verbreden, alsook de kennis m.b.t. economische inzichten.
  • Verder helpen we de boeren coöperatieven om financiële ondersteuning te krijgen voor het professionaliseren van hun activiteiten.

We willen onze ecologische voetafdruk, die onvermijdelijk gepaard gaat met de logistiek van alle producten uit het buitenland, graag compenseren. GHA wil op zoek gaan naar partners die in dezelfde richting kijken, en zoeken naar ‘vervoer op groene stroom’. In afwachting tot concrete stappen in die richting, zullen we ons engageren om projecten te steunen die de CO2-uitstoot verminderen door o.a. aanplant van nieuwe bossen enz.

Buah Merah Olie

Momenteel is GHA bezig met de voorbereiding van de invoer van Buah Merah Olie, afkomstig van de Pandanus Conoideus lamk, een zeldzame vrucht die slechts groeit op enkele eilanden, behorende tot de Indonesische archipel, bij name uit Papoea. Deze olie heeft sterke anti-oxidante eigenschappen, en draagt daarom bij aan de ondersteuning van het immuunsysteem. De olie kent een erg brede toepassing in het in standhouden van een goede gezondheid. We willen dit product legaal toegankelijk maken voor het grote publiek als voedingssupplement.

De voorbereidingen om de aanvraag bij het Europese voedsel agentschap (EFSA) zijn al goed gevorderd. (Literatuurstudies over de veiligheid van het product). Dit is voor ons het belangrijkste. In een latere fase hopen we wetenschappelijke instanties te overtuigen om hier verder mee aan de slag te gaan, want proefondervindelijk weten we dat deze olie veel potenties heeft.

 

Cacaobonen

Een tweede product is de invoer van biologische en Fairtrade cacaobonen. Cacao, als basis van chocolade, is een product met eveneens anti-oxidante eigenschappen, en kan – mits de juiste bewerking, een gezond en lekker eindproduct vormen.

De toepassingen van cacaobonen reiken echter verder dan de productie van chocolade. Cacaopoeder en cacaoboter worden voor verschillende doeleinden ingezet, en brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Er zal echter nog tijd over gaan om bonen te kunnen aankopen met een heel transparant verhaal, biologisch gecertifieerd, en volgens de juiste procedures gefermenteerd en gedroogd. GHA wil samenwerken met boeren uit Papua, heeft hier al de nodige contacten voor. Dit zal nieuwe kansen scheppen om hen meer zichtbaarheid te geven.

Het opzetten van een handelsrelatie tussen Papua/Indonesië en België, zorgt voor een extra dimensie. Want Papua is erg uniek. Veel fauna en flora die er leeft en groeit, komen bijna nergens anders ter wereld voor. Als dit gecombineerd wordt met Belgisch vakmanschap, levert dit bijzondere resultaten op!

Voor dit project werken we samen met de Nederlandse stichting SDSP (Stichting Duurzame Samenleving Papua) om het leven van de Papoea’s te verbeteren. https://sdsp.nl/

Eénmaal deze producten beschikbaar zijn, zullen we dit eveneens op onze website vermelden.

Andere Pure Nature producten

Zonder te diep in detail te gaan, willen we u graag meegeven dat het onze bedoeling is om ons aanbod uit te breiden met producten die hun reputatie al hebben verdiend, maar die hier in Europa nog geen grote doorbraak kennen, want vaak is ‘onbekend=onbemind’. Met elk van de producten hebben we persoonlijke ervaring in het gebruik ervan. De lancering ervan, zal voor velen een verrijking zijn!